pühapäev, 29. november 2020

LAMEMAALASED.

Täitsa lambist, "ilma luba küsimata" arhiveerin oma blogisse. Enam ise ei peagi miskit kirjutama. Ma annan mõne vihje lamemaaeitajatele. Vaadake väga detailselt Hommiku Terevisiooni sissejuhatuse igat pilti ja kas te näete midagi muud kui Lamemaa Teooriat. Kes siis propageerib seda juba kümme aastat ja miks enamus saadetes on gloobus kuskil taustal? Nt Hommik Anuga. Ei ole see Maa ei Lame ega Sfäär. 


Carmen Zahkna

Päris palju jääb silma kuidas mõnitatakse nii ajakirjanduses, kommentaariumites ja isegi ametite lehekülgedel ,,vandenõuteoreetikuid,,. See on uus sõimusõna inimeste kohta, kellel on üldsusest teine arvamus. Nagu oleks koolis jälle. Julged olla massist erinev, siis hakatakse sind mõnitama ja kiusama. Ma arvasin, et see on pigem noorte pärusmaa, kes veel ei tea maailmast suurt midagi , kelle jaoks on tähtsam olla populaarsete hulgas, kes ei saa veel aru, et kõigil ei ole ühiseid võimalusi, kes ei tea, mis jõud on sõnadel ja tegudel, kellel ei ole vastutustunnet jne. Tuleb välja, et täiskasvanud on ikka need samad koolikiusajad või kes nüüd maksavad kätte, et neid kunagi kiusati. Midagi pole muutunud, mõnitame ikka vähemusi, mõnitame neid, kes pole nagu meie. Oleme ikka edasi populaarsete seas, et jumala eest ei hakataks meid ka kiusama. Lähme kaasa kõigega millega suurem enamus, sest nii on ju juba koolist saadik selgeks tehtud, et kui sa pole samasugune ja sul pole neid samu asju, siis sa oled mõtetu inimene, keda võib naeruvääristada ja alandada nii kuis sülg suhu toob. Keegi hakkas teistmoodi mõtlejaid vandenõuteoreetikuteks ja lamemaalasteks kutsuma ja ei läinud kaua, kui enamustel tuleb nüüd iga vähemagi teistmoodi mõtleja peale sõna vandenõuteoreetik ja lamemaalane. Kasutame seda , sest siis me näitame, et me oleme ikka seal populaarsete hulgas, läheme sellega kaasa korrakski mõtlemata, et millised inimesed need vandenõuteoreetikud siis on ja miks nad üldse mõtlevad teistmoodi? Eks nende seas on ka kindlasti inimesi, kes on lihtsalt kaasa sellega läinud, sest nad tunnevad, et kõik ei ole nii nagu paistab. Nad võibolla väga palju ise uurida ei viitsi, vaid vaatavad, mis enamus räägivad ja kujundavad vastavalt sellele oma arvamuse.
Mina nimetaks vandenõuteoreetikuid uudishimulikeks. Inimesel on tahe uurida teemade kohta rohkem, kui meile igapäevaselt uudistes pasundatakse või koolis õpetatakse. Kas see on halb omadus? Minu arust mitte. Ma käisin ühel koolitusel, kus koolitaja alustas sellise lausega ,,Ära usu midagi, mida ma sulle räägin.“ Mis tunne alguses tekib? Veider, mis mõttes ära usu, ise oled ju koolitaja. Ma tulin siia ju teadmisi saama. ,,Kuula mind ära ja pane mu jutt proovile.“ Ehk siis, vaata kas see vastab tõele. Mitte ei ole nii, et kõik, mis räägitakse on puhas kuld, sest ta on ju koolitaja, järelikult ta teab ja mulle sellest piisab. Miks peaks uskuma uudiseid kohe kui need ette pasundatakse, ilma, et ise edasi uuriks kas päriselt ka on nii. Kas mitte ajakirjanikud ei ole ka tavalised inimesed, kes samamoodi uurivad? A miks nende jutt on kohe 100% tõde? Ei ole ju. Kuna ajalehed on omavahel konkureerivad ning kõik püüavad alati olla esimesed, kes lugejateni/vaatajateni informatsiooni saavad edastatud, siis mis te arvate, kas need ajakirjanikud enamasti tegelevad seal kuude või isegi aastate pikkuste uurimistega, otsivad ülesse kõik võimalikud allikad , loevad pikki teadustöid ja artikleid? On olemas uurivad ajakirjanikud, kes seda teevad, kuid igapäevased uudised tulevad välgukiirusel, vähestest allikatest, tihti teistest uudiste kanalitest. Kõik uudised on ühesugused, samad teemad, erinevas sõnastuses. Mul on nüüd küsimus, miks ma neid pimesi uskuma peaksin? Needsamad ,,vandenõuteoreetikud,, on poole ööni üleval ja otsivad kõiki võimalikke variante teemade kohta, töötavad need läbi, analüüsivad, teevad järeldusi. Vahest on isegi nii, et 5 aastat läheb mööda ja lõpuks üldse mingi teise teemaga seoses saab selgemaks see kunagine teema, kõik loksub paika ja tundub loogilisem, tekib mingi suur pilt. See on nagu mingi miljoni tükiga pusle, mis võtab meeletult aega, aga iga paigaldatud tükiga saab pilt jälle selgemaks. Ja nii kujunebki teistsugune maailma pilt, kui meile igapäevaselt üritatakse näidata. Need ei ole mingid vandenõud, need on suureks pildiks kokku pandud informatsioon, mis võib tunduda ulmelisena inimesele, kes on terve elu elanud ühe teadmisega, et maailm ongi selline, nagu meile algusest peale on räägitud.
Ajalugu on näidanud, et tõde võib ajas muutuda. Kas te kujutate ette arstiteadust kui poleks olnud uudishimulike inimesi? Astma vastu aitas sigarettide suitsetamine, heroiini soovitati köha vastu, lobotoomia oli imeravim vaimuhaigustele ja süüfilist raviti malaariaga. Kui sellel ajal poleks olnud inimesi, kes arvasid, et see ikka puhas tõde ei saa olla ja uurisid asja edasi, siis kirjutaks siiani perearstid heroiini köha vastu.
Mul on nii hästi meeles põhikooli bioloogiatund, kus õppisime geneetiliselt muundatud toidu kohta. Eriti meeldejääv oli fakt õpikus, et tänu GMO toidule saab võidelda nälja vastu. Tundus tõesti sel hetkel lootustandev. Kasvab kiiresti ja suuremaks ja saamegi nälja varsti välja juurida sellest maailmast. Oot aga miks siis pool maailma ikka nälga sureb ja ülejäänud end söövad surnuks? Kas GMO praegu kõlab nagu mingi lootustandev tulevik? Nüüd on kõik hoopis Öko, keegi ei taha mingist GMO-st enam midagi kuulda. Aga näljased nälgivad edasi. Ja seda me õppisime koolis õpikust. Ei ole ka koolis õpitu igavene tõde.
Teaduse protsess on disainitud esitama väljakutseid ideede uurimistele. Ei ole nii, et üks tõestas ära ja jätame asja sinnapaika igaveseks ja selle ühe tõestuse järgi elame nüüd elu lõpuni. Pidevalt uuritakse edasi. Aga miks mina tavainimesena olen vandenõuteoreetik kui ma uurin edasi? Ja kas see on vandenõu, kui on olemas kümneid teadustöid, mis tõestavad minu informatsiooni? Vandenõu on midagi, mida ei saa teaduslikud tõestada või ümber lükata. Vandenõu on teooria. Ja uskuge mind, kõik ,,vandenõuteoreetikud,, ei usu, et maa on lame. Võtsite nüüd jabura teooria ja lajatasite sellega kõigile, kes mõtlevad teisiti. Mida see näitab teie kohta? See näitab kui kitsarinnalised ja kiuslikud ollakse nende vastu, kes pole teie. Seda kõike anname me edasi oma lastele ja nemad omakorda oma lastele jne. Me ei saa kunagi olla ühine jõud, kui me koguaeg üksteist sõimame ja naeruvääristame ja teate, kes kõige rohkem naeravad, et meie siin rohujuuretasandil teineteisele sitta kaela loobime? Inimesed, kes on võimu juures, kes liigutavad suuri summasi. Kas sa tõesti usud, et poliitikud ja suured korporatsioonid tahavad päästa sinu vanaema, kes on 80 aastane ja panevad selleks terve maailma seisma? Seal, kus liiguvad suured summad ei huvita mõned elud mitte kedagi. Haigused ja surmad on elu osa. Ameerikas on inimesed nii ülekaalulised, et neid tuleb kraanaga voodist välja tõsta ja maja seina auk teha. Need inimesed enamus surevad ja neid on seal oi kui palju. Kas selle jaoks on kõik ebatervislik toit ära keelatud? Mc Donald’seid püstitatakse iga nurga peale, kedagi ei huvita kas need inimesed söövad end surnuks. Tervislik toit on Ameerikas kulla hinnaga. Riiki ei huvita need inimesed. Suur osa maailmast nälgib, lapsed nälgivad sõnaotseses mõttes surnuks. Mõtle korra seda tunnet kui oled terve päeva olnud tööl ja pole süüa jõudnud. Issand ma suren kohe nälga, sellist lauset kasutame. A mida sa teeksid kui sul pole kodus ääreni lookas külmikut, mille järele peale tööpäeva kihutada? Kas kedagi huvitavad need inimesed? Mitte oluliselt. Suured korporatsioonid, kes aitavad neid inimesi annetustest, need inimesed elavad uhketes villades ja sõidavad kõige uhkemate autodega. Mõelge nüüd natukene selle peale.
Meie enda vanurid, kes ei suuda enam hoolitseda enda eest müüvad oma maise vara maha, et elada ülejäänud elu hooldekodus, mis on nii kallis, et tuleb palvetada, et sa ennem ära sureksid kui su raha otsa saab. Ja vedas kui sul oli see raha. Lapsed peavad kinni plekkima neid üüratuid summasi, aga midagi üle ka ei jää. Pead hakkama saama. Kas riiki huvitavad need vanainimesed? Ei ole siiani täheldanud. Needsamad inimesed, kes on terve elu selle riigi jaoks tööd teinud, nad ei ole enam mitte keegi kui nad on töövõimetud.
On tulnud ette, et mõne haruldase haigusega lapsed sündinud, kelle raviks on suuri summasi vaja, et välismaalt abi saada. Kelle käest seda raha küsitakse? Rahva käest, kellelt niigi kõik maksud on juba palgast maha arvestatud ja arvestatakse ka maksud kõige pealt, mida sa ostad jne. Selle jaoks riigil raha ei ole, et neid inimesi aidata. Siis need üksikud elud ei tähenda mitte midagi, vaadaku ise kuidas hakkama saavad. Nüüd on järsku jutt, et iga elu loeb. Vabandage väga, aga ma ei usu seda. See on nii rumal ja silmakirjalik jutt. Selleks, et testida suur hulk terveid inimesi hommikust õhtuni, kulutatakse meeletuid summasi, rahva raha jälle. Isegi laenu võtame kui antakse. Miljonid liiguvad siia ja sinna. Eraldatakse selliseid summasi, et see on lausa uskumatu. Kas te päriselt ka arvate , et need mõned elud on kogu selle jama taga praegu? Järsku muutusid kõik ametiasutused ja poliitikud nii empaatiavõimelisteks, et kõigi vanaemad ja vanaisad on nüüd nii olulised, et peame terve maailmaga neid kaitsma? Sa ei saa ju olla nii naiivne, et sa seda päriselt usud. Kas sa ei näe läbi, et meid aetakse tülli selleks, et me ise üksteisel pead maha võtaksime ja nende käed jääksid puhtaks? Kas sa päriselt usud, et maskid kaitsevad sind viiruse eest? Mis siis, et on olemas kümneid teaduslike uuringuid , et need ei aita? Kevadel rääkis Terviseamet, et maskidest ei ole kasu, las neid kannavad arstid. Kas sa saad aru, et mask on ebameeldiv? Miks sa paned oma lapsele selle ette? Miks sa tekitad lapsele sellise piirava tunde ja võtad tema õiguse normaalselt õhku hingata ja nautida vabalt oma lapsepõlve? Kui inimesel on mask ees ja ta puutub kokku koroonapositiivse inimesega, siis pannakse ta ikka isolatsiooni, mis see ütleb teile? See ei saa mitte mingit moodi teile öelda, et sellest on kasu. Kas te tahate, et meie tulevik ongi maskide taga? Te arvate, et me praegu natukene kanname ja siis ühel ilusal päeval öeldakse, et nii, täna on see pidulik päev kui me kõik võime maskid eest võtta? Selleks ajaks on saanud sellest normaalsus ja siid pakutakse meile uue eesmärgi nimel järgmisi ebameeldivusi, millest saab omakorda normaalsus. Välismaal võetakse inimesi kinni ametivõimude poolt ja surutakse vägisi mask ette. Sellepärast, et inimene tahab hingata normaalselt? Kasutatakse jõudu ja alandatakse inimesi. Te nagu päriselt ka usute sinisilmselt, et see kõik on meie enda hüvanguks? Te näete neid numbreid? Meil on testipandeemia, meil ei ole haiguse pandeemiat. 1967 aastal oli Eestis gripp, samamoodi, pange neljakordsed marlilapid suu ette, ventileerige ruume jne. Kas me täna istume kodudes isolatsioonis, sest gripp on? Kas me kanname maske, sest gripp on? Kas me laseme majanduse põhja jätame inimesed tööta, sest gripp on? Inimesed surid ja surevad grippi täpselt samamoodi ja enamus põevad selle läbi nagu ikka. See on tavaline elu osa. Kas te ei saa aru, et mängitakse meie südametunnistusega, öeldes, et kui me nüüd maske ette ei pane, siis me seame kõik inimesed ohtu? Sellises hirmus hakkamegi nüüd elama, see on uus normaalsus?
Kas sa päriselt ikka usud kõike seda mis toimub? Kas sa päriselt usud, et 45 000 arsti ja teadlast üle maailma on moodustanud liidu, et inimestele vandenõuteooriat pähe määrida? Kas sa tõesti usud, et 60 advokaati ainuüksi Saksamaal andsid asja kohtusse, sest nad tahavad võita vandenõuteooria tõeks pidamist? Kohtusse ei saa kaevata vandenõuteooriaid? Kohtus on vaja fakte, teaduslikult tõestatud fakte, et üldse menetlust alustada. Oled sa kunagi kuulnud, et keegi mõistetakse süüdi, sest naabri Mallel on vandenõuteooria, et tema naabrimees varastas või valetas või tegi jumal teab mida? Selleks on vaja fakte ja tõendeid.
Ma saan aru, et kõigil on raske uskuda, et selline kurjus võib maailmas olemas olla, meil on raske uskuda, et kõigil ei olegi empaatiavõimet, meil on raske uskuda, et raha on tähtsam kui inimelu, meil on raske uskuda, et suurem osa võimu juures olevatest inimestest on psühhopaadid. Kui su terve elu on sulle õpetatud, et kõik ongi nii nagu sulle räägitakse ja sa pead endale tunnistama, et kogu su elu on olnud vale ja sa kaotad selle usalduse kõige hea vastu, siis paljud inimesed ei tulegi sellega toime. Lihtsam ja turvalisem on elada selles vanas mullis. Paljudel tekib depressioon ja nad ei suudagi seda infot vastu võtta. Ma saan aru sellest. See ei olegi lihtne. Kas te arvate tõesti, et ,,vandenõuteooriad,, on mingisugune meelelahutus? Ei ole. See on võitlus igapäev kurbusega, usaldusega ja vihaga. Ja siis sa pead kuidagi suutma tunda rõõmu elust, mis ei olegi nii lilleline kui alguses paistis. Siis hakkavadki inimesed nii-öelda leidma iseennast. Hakkavad tegelema enda sisemise maailmaga, sest välimine on ju kohutav võitlus koguaeg. Meisse süstitakse hommikust õhtuni negatiivsust. Uudised on enamasti kõik negatiivse sisuga ja sa oled koguaeg selles sees, elad kaasa sellele, aru saamata, mida see sinuga teeb. Võta vastu see väljakutse ja ära vaata ega loe ühtegi uudist nädal aega ja siis nädala möödudes võta üks päev , kus sa vaatad kõiki võimalike uudisekanaleid ja loed nii palju uudiseid kui ette tuleb. Ja siis vaata mis tunne sul tuleb. Sa ei saa sellest aru, kui sa igapäevaselt seal sees oled. Ära usu mida ma räägin, pane mu teooria proovile, nagu ütles see koolitaja. Ma olen ise seda proovinud ja see on jube millise negatiivsusega need uudiseid meile lajatavad. Sa ei saagi aru, kuidas see mõjutab meie arusaama maailmast ja kuidas see paneb meid uskuma kõike, mida meile ette söödetakse.
Mina ei vihka sind selle pärast, et sa ei uuri ise või sul on vähem informatsiooni kui minul. Ma ei sildista sind alavääristavate nimedega. Ma ei taha sulle halba, sest sa pole nii uudishimulik kui mina. Ma ei naeruväärista sinu tõekspidamisi ja maailma vaateid. Ma tean, et me oleme erinevad ja ma hindan erinevusi. Ma jagan informatsiooni, mida ma ise leian ja arvan, et on väärt lugemist, sest see võib ka sinu maailmapilti muuta. Ma ei sunni sulle seda peale. Ma ei ütle sulle, et kui sa ei arva nii nagu mina, siis sa oled vähem väärtuslik kui mina. Aga miks sina sildistad ja halvustad? Miks sina arvad, et sina oled minust parem? Miks sa võitled minu vastu ja küsid minult iga asja peale tõestust? Miks sina ei küsi tõestust ajakirjanduselt, valitsuselt ja ametitelt? Miks sa neid usud kohe? Miks nende info on väärtuslikum kui minu oma?
Mul oleks ilmselt palju veel kirjutada, aga siit tuleks terve raamatutäis teksti, mida enamus nagunii lugeda ei taha ja ei viitsi.
Mul lihtsalt üks palve. Proovime kõik koos sõbralikumalt eksisteerida ja ühendame jõud kompromissidega, sest selliselt edasi minnes oleme kannatajateks ainult meie ise.
,,vandenõuteoreetik,, Carmen

3 kommentaari:

  1. Tere, Arne! Alguses mainitud "Hommik Anuga" peaaegu et igas saade on sümboleid täis.

    VastaKustuta
  2. nii tore on lugeda ja tunda, et on neid minu normaalsuses inimesi ka

    VastaKustuta
  3. Laenu saamise asemel sain oma juba programmeeritud tühja sularahaautomaadi kaardi, et võtta 30 päeva jooksul päevas maksimaalselt 5000 dollarit. Mul on selle üle nii hea meel, sest sain eelmisel nädalal oma enda kätte ja olen seda kasutanud 50 000 dollari saamiseks. Hr Mike annab kaardi välja vaid vaeste ja abivajajate abistamiseks, ehkki see on ebaseaduslik, kuid see on midagi toredat ja ta ei ole nagu teised inimesed, kes teesklevad, et neil on tühjad sularahaautomaadi kaardid. Ja keegi ei jää kaardi kasutamisel vahele. võta temalt oma, soovitan teda täielikult. Saatke talle lihtsalt e-kiri aadressil (blankatm002@gmail.com

    VastaKustuta