teisipäev, 24. november 2015

LOLLUSE VASTU KA JUMALAD ISE ON VÕIMETUD


Lugesin teist korda läbi Isaac Asimovi raamatu „Jumalad ise“ ja noppisin välja esimese hooga silma jäänud noppeid.
Raamatus on põhiliselt kolm teemat: vabaenergia (ohtlik), inimese ja ka muu eksistentsi olemus (materialist, realist ja emotsionaal) ning Kuu teema. Raamatus on ka üsna keerulisi füüsikalisi teooriaid. Eriline üllatus oli; Etruskide keel!!!!
Selle raamatu kirjeldamine on üldjuhul keeruline. Ka varemalt kirjeldatud loos: „Kas Asimov oli ikka ulmekirjanik“ kirjeldasin, et Asimov ei ole ulmekirjanik selle tavalises mõttes. Osad tema raamatud on rohkem „ulmelisemad“ kui teine osa. Ulmelisemad on robotite seeria. Kuigi enamuses on need rohkem isegi kriminaallugude sarnased.
 Teine osa on aga elulised lood ulmelises kastmes. Selleks, et aru saada peaks ulmesõber veidike nuusutama esoteerilist kirjandus ja mõttelaade. Asimovi raamatutest saab välja noppida tohutus kogustes selliseid noppeid, mis ei sobi absoluutselt raamatu ulmelisusega. Üle poolte minu poolt nopitud mõtetest sisaldavad üsna kummalisi lauseid ja mõtteid, kus iga sellise taga on pikemat sorti teooria või isegi vandenõu. Paljud tahavad öelda vandenõu teooria ja vandenõude teoreetikud. Vandenõuteooriat ei ole olemas. On olemas vandenõud. Kui on olemas üks või kaks ajaloost tõestatud vandenõud, siis tähendab on neid rohkem ehk võib ka öelda,  neid on lõputu hulk. Selge on see, mitte ühestki asjast ei saa kunagi rääkida kui lõplikust tõest. Kui aga vähekenegi uurida erinevaid ja väga erinevaid teooriaid ning „nõusid“, siis selgub, et enamusi teavad paljud, tõestada on aga raske. Seepärast siis Asimov pistab neid oma raamatutesse, justkui maitseks pipra terakesi. Kes aru saab, see saab. Tema ilmselt itsitas vaikselt pihku kui neid sinna puistas.
 Teine temale iseloomulik joon on inimlik. Inimühiskondade kirjeldus selgemas, teoreetilises ja veidi ümber pööratud kirjeldusega. Kuna ta kirjutas selle raamatu aastal 1970, siis paneb imestama kust kohast võis olla pärit info, mida ta raamatusse kirjutab – ridade vahele.
 Enamustel inimestel ja isegi ulmesõpradel pole ilmselt õrna aimugi  termin – „vaba energia“.   Selline „nõu“ jõudis minuni paar-kolm aastat tagasi ja siis kuuldes sellist teooriat, mõne inimese suust!!!! Tundus pehmelt öeldes – kaheldav. Tänasel päeval selliste juttude rääkimine või uskumine ei aja sugugi muigama, eriti veel kui mingi ulmekirjanik teadis sellest seitsmekümnendatel. Vähe sellest, mitte ei teadnud, vaid mõtiskles oma peas ja raamatus, kust kohast selline vaba energia võiks tulla ja mida endaga kaasa toob. Iga uus teooria, eriti kui see toob endaga kaasa suuri mugavusi, võib mingil hetkel osutuda pöördumatult kurja tekitavaks. Tuumaelektrijaamad, autod, lennukid ja kõik muud moodsa aja meeldivad vidinad on osutunud tõelisteks inimeste tapjateks, eriti veel sõjardite käes. Kas on üldse võimalik anda praegusel hetkel inimeste käsutusse tasuta vabat energiat.
Ma olen nüüdseks pidanud mitmeidki raamatuid üle lugema, sest omal ajal puudus mul vähimgi aimdus või unistamise võime, milline ja kus võiks olla meie paralleelmaailm. Või näiteks antimaailm. Kes veel kahtleb – need ei ole „ulmelised“ terminid. Need on juba "pseudoteadusest" läbi tilkunud tavateadusesse. Kuigi enamus inimesi selliseid uudiseid ei loe ja miskiks ei pea. Keda ei huvita, pole eriti vajagi. Hea oleks, mitte suure häälega vastu vaielda ja naeruvääristada.
Nope 22.  Ka praeguse aja geneetikud väidavad seda, kui panna arvuti programmi inimese omadused ja kui inimene ise oma tervist ei rikuks, siis geneetilise potentsiaaliga oleks võimalik lõdvalt elada kahesaja aastaseks.
Teine teema on paralleelmaailma elanike ja arengu kirjeldus. Lahata inimene nii lahedalt ära kolmeks erinevaks olemiks. Kehalisteks, kuid kujumuutvateks olenditeks.
Realist – õppija, õpetlane, arvutaja ja olemuselt mees ehk seemne andja.  
Materialist – töö ning materiaalsete tegevuste tegija, inkubaator – seemne kandja, lapse sünnitaja – naine.   
 Emotsionaal – ilma eriliste ülesanneteta, kehaliselt väga laiali valguv, lapse sünnitamiseks vajaliku energia ehk armastuse andja – pigem naine.   
Kui need kolm kokku said, piisavalt „energiat“ omasid, siis nad sulandusid üksteise energiasse. Üsna seksuaalne akt, „paraulmelises“ võtmes, kuid just nagu päris.  
Kolmandaks teemaks on väga „vandenõuteooria“ - Kuu. Kuu peal käimise tegelikkus? Kuu kui eriskummaliste parameetritega ja trajektooridega kivikamaks (kas isegi kivikamaks), on andnud ainest mitmeteks filmideks ja raamatuteks.
 Nope 33. Isegi Asimov ei uskunud, et need „veealused“ kaadrid ja hüpped ei vasta Kuu peal võimalike 5 - 10 meetriste hüpetega. Ma olen oma silmaga näinud Müncheni tehnika muuseumis kuumoodulid ja  kuuautot. Imestama paneb, kuidas oli võimalik kõik need auto jupid Kuu peale vedada, need kosmoselaeva ära paigutada ja seal kokku monteerida (skafandri kinnastega mingit 6-8 millimeetrilist mutrit keerata). Arvestades aja hinda, mis maksab iga Kuul viibimise minut, siis mis mõte oli sellise „lõbusõiduvahendi“ Kuu peale tarimiseks. Seda väikest nodi, mida oleks pidanud Kuu pealt tooma, jätkuks kosmoselaeva ümbert ka kokku koguda.  
Siis veel selliseid imelikke lauseid ja teooriad, millest enamus inimesi pole midagi kuulnud: etruskite raidkirjad, parafüüsika, universumi konstandid ja lehekülgede viisi erinevaid füüsikalisi kirjeldusi. Milleks kõike seda peab olema „ulmeromaanis“. Minu jaoks peab, ja hea, et Asimov ON olemas.       

JUMALAD ISE.
Lolluse vastu ka jumalad ise on jõuetud…      ( tsitaat Friedrich Schilleri värsist)
1.       Metalliline volfram-186.
2.       Plutoonium – 186?
3.       See on tasuta energia mingite piirangute või probleemideta.
4.       Aine, mida me uurime, pole pärit meie universumist, vaid mingist teisest alternatiivsest või paralleelsest universumist.
5.       Parauniversumisse imbusid meie universumi seadused.
6.       Kumbki omal pumbapoolel, lükates energiat neilt meile ja meilt neile, kasutades ära kahe universumi loodusseaduste erinevust.
7.       Iga meie universumisse saadetud plutooniumi-186 tuum jätab meid ilma kahekümnest elektronist ja iga parauniversumisse saadetud volfram-186 tuumaga lisandub sinna kakskümmend elektroni.
8.       Parauniversumi inimesed pidid teadma meist juba enne.
9.       Etruskide raidkirjad. Etruski keelel ei paistnud olevat seost ühegi naabruses kõneldud keelega.
10.   Baski keel oli ka selline keel millel ei paistnud olevat seost naabruses kõneldud keelega, kuid see oli elus ja kõneldav keel.
11.   Tõend number üks: nemad suudavad universumite vahelist lõhet ületada. Tõend number kaks: nad saatsid meile juhendi, kuidas  ehitada pumba meiepoolne osa. Tõend number kolm: nad suudavad meid kuidagi tajuda.
12.   Kuigi ta pole just Einstein ega Oppenheimer ( tasuta energia allika looja!!!!!).
13.   Tasuta energia allikas – kas see ei ole hoopis lõks. Ajaloo vältel oli igal kasulikul leiutisel olnud oma varjukülg.
14.   Aga mis saab siis kui elektronid on välja pumbatud.
15.   Protsessi lõpptulemuseks on kaks ühesuguste loodusseadustega universumit.
16.   Eeldus, et: võõrad seadused imbuvad meie universumisse ja levivad sisenemispunktist  eemale valguse kiirusega.
17.   Mis siis, kui see pole mitte mateeria, mis võõraste seaduste levimisele vastupanu osutab, vaid universumi põhiolemus?
18.   Universumi põhiolemus on see, mis tingib loodusseadused.
19.   Kõik on huvitatud ainult iseenda mugavusest.
20.   Õige asja nimel hukkumises on omamoodi dramaatikat.
21.   Esimest korda ei pea inimkond elus püsimiseks rabelema.
22.   Inimene elab veidi üle saja aasta, kuigi gerontoloogid kordavad ikka ja jälle, et teoreetiliselt pole põhjust, mis takistaks inimesel olla surematu.
23.   Parainimesed võivad olla meist arenenumad ja isegi arukamad, aga selgesti on näha, et nad on niisama lollid kui meiegi.
24.   Mina ei ole jumal ja mina enam ei võitle.
25.   Paramaailma emotsionaal maitses suurte lainepikkuste kerget hapukat maiku
26.   Emotsionaalid olid sellised – kõrge tooniga, mida kasutas siis, kui ratsionaaliks olemine talle eriti tähtsana tundus.
27.   Liiga palju mõttesse süvenenud ratsionaale, liiga palju rumalaid emotsionaale.
28.   „Mulle ei meeldi asjad, mis peavad olema. Ma tahan teada, miks.“
29.   Saabub viimane faas, mil ratsionaal – ja ainult tema, mitte materialist ja emotsionaal, hakkab mäletama.
30.   „Mis on olemas? Kust sa tead, et need, mida me väljas näeme, on olemas?
31.   Hirm on suurem, kui iha saavutada midagi suurepärast.
32.   Uudishimu on kasulik, hirm on kasutu, olulistes asjades ongi tähtis ainult sisemine areng.
33.   „Ma olen näinud klassikalisi filme esimestest astronautidest Kuu pinnal, mida näidatakse kõigile koolilastele, liikumised on seal nagu vee all. See kujutis sööbib mällu, isegi kui tead, et tegelikkus on teistsugune.
34.   Võimul on oma turuväärtus, mida ei mõõdeta tingimata rahatähtedes.
35.   Kui me püüame määratleda midagi inimteadmiste piiril asuvat, on hädavajalik teha oletusi. Oletusi tehakse teadmatuse halli piirkonna kohta.
36.   Parafüüsika on tänapäeval väga oluline valdkond.
37.   Kui teadlased töötavad teemaga, mis jääb arusaamise piirile, siis nad lähevad närviliseks. Seda nimetatakse „Kes teab?“ nähtuseks.
38.   Millegi uskumisest keeldumist ei saa võita otserünnakuga.
39.   Kõige lihtsam viis probleemi lahendamiseks on eitada probleemi olemasolu.
40.   Kui saab olemas olla teine universum, siis saab neid olemas olla lõputu hulk. Sellisel juhul pole ühe ja lõpmatuse vahel ainsatki mõistlikku arvu.
41.   Energia! Kõik otsisid energiat! Võlusõna! Küllusesarv! Võti kõikehaarava külluse juurde! Ja ometi polnud energia veel kõik.
42.   Tavatult palju vaba aega – millega nad ei oska muud peale hakata, kui teha seda, mida nad tavaliselt teeksid tööna.
43.   Vastasmõjusid pole ainult üks, neid on neli. Lisaks tugevale vastasmõjule on elektromagnetism, nõrk vastasmõju ja gravitatsioon. Aga kui on neli, siis miks ei võiks neid olla lõpmatu arv, lihtsalt ülejäänud on liiga nõrgad.
44.   Milleks vedada minema kogu Kuu?
 
 

a.       Elektronide pumpamise käigus omandas parauniversum negatiivse laengu ja meie universum positiivse laengu. Iga aastaga laengute erinevus kasvas ja sellega muutus järgmiste elektronide pumpamine ikka raskemaks. Tegelikult liikusid pumpamisel muidugi neutraalsed aatomid, aga seejuures toimuva orbitaalelektronide distorsiooni mõjul tekkis laeng, mis järgnevate radioaktiivsete muutuste käigus tohutult kasvas.
b.      Kuna me viibime alati gravitatsioonijõu mõjuväljas, oleme harjunud seostama väljendit „allamäge“ sellise vältimatu muutusega, mida me saame kasutada kasuliku töö tegemiseks vajaliku energiana. Termotuumareaktsiooni mõttes voolab päike samuti allamäge. Kui me tahame kasulikku energiat mis kestaks igavesti, siis me vajame teed, mis läheks mõlemas suunas allamäge.
c.       Paramaailma olevused: pehmed ja kõvad (tahke kehaga). Pehmed koostasid triaadi: ratsionaalist, materialistist ja emotsionaalist. Kõvad olid aga super-ratsionaalid.
d.      Kõvad olid ääretult ühesugused, sest nad ei muutunud mitte kunagi, nende kuju oli fikseeritud. Nende nahk ei olnud lausa kõva, kuid alati läbipaistmatu. Kõvade kudedes tihedalt kokku pakitud aatomid põhjustasid neile valu, kui midagi nende aatomite vahele tuli.
e.      Emotsionaal suutis tungida kivi sisse ja seal oli meeldiv, soe tunne.
f.        Kui materialist muutus jonnakaks, siis valitses tema triaadi, ratsionaal ja emotsionaal pidid järele andma.
g.       Materialisti kinnisideed ärritasid emotsionaali, kuid ratsionalisti omad talle millegipärast meeldisid.
h.      Emotsionaal andis energia, ratsionaal seemne ja materialist inkubaatori.
i.         Emotsionaalide puhul ei saanud milleski kindel olla.
j.        Kõvad  on kõik ühesugused, neil on ainult mõistus, ainult universumi uurimine.
k.       Kõva õpetas mõistma lainete salvestusi.
l.         Kõvad lisasid oma kehadele mustade kivide pulbrit.
m.    Sulandunud olekus oli midagi sellist, mis suurendas tundlikkust uskumatul määral; rohkem võeti vastu, rohkem kasutati ära.
n.      Ratsionaalil oli tema õpetaja, materialistil tema lapsed, aga emotsionaalil olid kõik teised emotsionaalid.
o.      Ratsionaalid tundsid lausa jonnakat uhkust oma suhteliselt kehva tundlikkuse üle. Tunnetamine polnud seotud mõistusega.
p.      Peaaegu märkamata, puges ta sügavale kaljusse, peitis end tähtede eest, tuule eest, kogu maailma eest. Sai ehedaks mõtteks.
q.      Vanadel, kaua elanud kõvadel on kohutavalt igav.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar